Hoe zelf witloof kweken?

1ste methode: De emmer of bak methode

Moeilijkheidsgraad: zeer eenvoudig

 

Je pakt een emmer of een curver box en doet hier onderaan wat potgrond of gewone teeltaarde in.

Daarna plaats je er de witloofwortelen in en steekt er omgekeerd nog een petfles in waar de bodem uitgesneden is (dit is ideaal om water te geven). 

 

Je plaatst de witloofwortelen in een donkere plaats. Het moet 100% duister zijn. Een spleetje met licht is te veel, dit zal zorgen dat het witloof niet wit zal zijn maar groen. Plaats er desnoods een kartonnen doos of emmer over.

De ideale temperatuur hangt van het moment van het jaar af en of je met nieuwe of overwinterde witloofwortelen aan de slag gaat. Dus de locatie waar je de wortelen zet zou een beetje in de buurt moeten komen. Indien de plaats te warm is zal het witloof snel groeien en wat los zijn. Te koude temperatuur zal dan weer korte witloofjes geven en zal je veel geduld voor moeten hebben.

 

Oktober – november: 

  • Overwinterde (Oude) witloofwortelen 14 -16°C   
  • Nieuwe wortelen 16 - 21°C

November – december: 15 – 20°C 

Januari – maart: 14 – 18°C

 

Hoe lang moet ik wachten om witloof te oogsten? 

Indien de plaats warm is kan je op 3 weken al witloof hebben. Indien het een koele plaats is kan het 6 tot 7 weken duren. Je kan natuurlijk je oogst proberen te spreiden met tegelijkertijd op een koele plaats en een warme plaats te zetten.

 

 

2de methode: in de tuin of in een koude serre

Moeilijkheidsgraad: moeilijk

 

Graaf 15cm teeltaarde weg en tafel daar de witloofwortels in met het loof naar boven.

Maak daarna goed vochtig en  doe minimum 5cm teeltaarde over het loof zodat ze voldoende bestopt zijn. (Desnoods nog extra bestopen zodat het geen licht krijgt en bij koud weer desnoods extra bestoppen met stro of doeken).

Kans op ziekte in deze methode is groter, maar bij deze methode is het natuurlijk mogelijk om meer witloofwortels te verwerken. De plek in je tuin waar je dit doet is cruciaal. Doe het liever niet op grond waar je veel op bemest hebt (kunstmest of dierlijke mest), dit zou de ziektedruk aanzienlijk kunnen verhogen.